HERNÁDVÉCSE – GÖNC – GÖNCRUSZKA – TELKIBÁNYA – SÁTORALJAÚJHELY – SÁROSPATAK – HERNÁDVÉCSE

Rákócziak nyomában…

GÖNC 

15 perc – javasolt látogatási időtartam: 1 óra 30 perc

A város központjában található a Huszita-ház, ami ma tájházként működik. Károlyi Gáspárnak Bibliafordító szobra áll a Református Templom kertjében, míg a régi református iskola épületében a Károlyi Gáspár Múzeum és Bibliakiállítás látogatható. Az 1780-ban copf stílusban épült Pálffy-kastély, melyet később eklektikus stílusban átalakítottak a városháza épülete mellett áll. Gönc külterületén, a Nagy-Amadé hegy sasbérce nyugati oldalán az Amadé nádor által a XIII. század végén épített Amadé várrom áll. A várhegytől észak-nyugatra a Nagy Lajos király által 1371-ben alapított Pálos kolostor gótikus templomának maradványait találjuk.

GÖNCRUSZKA 

5 perc – javasolt látogatási időtartam: 30 perc

A XIII. században román stílusú templom épült itt, melyet a XIV. században gótikus hajóval bővítettek, melyet később a barokk korban átalakítottak, de a református templom a korábbi stílusok jegyeit mai napig őrzi.

TELKIBÁNYA

25 perc – javasolt látogatási időtartam: 1 óra

Telkibánya a XIV.- XV. században a magyarországi nemesfémbányászat egyik központja volt, a középkori bányavárosok között az 5. volt Európában, arany- és ezüstbányái miatt bányavárosi rangot kapott. A Zempléni-hegység ásványbányászatának emlékeit illetve a Zemplén és Tokaj-hegyalja ásványainak gyűjteményét az Abaúji Múzeumban tekinthető meg. Kiemelkedő az Érc- és Ásványbányászati Múzeum Ipartörténeti Gyűjteménye.

SZÉPHALOM – SÁTORALJAÚJHELY

35 perc – javasolt látogatási időtartam: 1 óra 30 perc – 2 óra

A szlovák határ mentén fekvő városrész három tájegység, a Bodrogköz, a Hegyköz és Hegyalja találkozását jelöli. Hírnevét leginkább egykori lakójának, Kazinczy Ferencnek köszönheti, aki az akkor még Kisbányának nevezett falut elnevezte Széphalomnak. A nagy nyelvújító emlékét őrzi az egykori gyümölcsösében kialakított Mauzóleum, deKazinczy sírja is található. Továbbá itt nyitotta meg kapuit 2008-ban a Magyar Nyelv Múzeuma, mely a nagy magyar munkásságát viszi tovább, és őrzi meg halhatatlan kincsünket, a magyar nyelvet.
Sátoraljaújhelyen található még Kossuth Lajos szüleinek háza, a régi és az új Zsidó temető, illetve Teitelbaum Mózes csodarabbi sírja.

SÁROSPATAK 

20 perc – javasolt látogatási időtartam: 1 óra 30 perc – 2 óra

A Bodrog partján álló Rákóczi-vár az 1500-as évek közepén épült késő-reneszánsz stílusban, mely Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György házassága következtében a Rákócziak fejedelmi központjává vált. Az itt találhatóMagyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma Magyarország legjelentősebb Rákóczi kultuszhelye.
A Sárospataki Református Kollégiumban található a Nagykönyvtár, melynek Pollack Mihály által tervezett díszterme ma is lenyűgözi a látogatót impozáns kialakításával, amelyhez a csillagmintás parketta, a méltóságteljes dór oszlopokra támaszkodó galéria, a freskók éppúgy hozzátartoznak, mint a Pollack által beletervezett raktárállványzat. Itt őrzik a régi könyvtár 30.000 kötetét – nagyrészt díszes pergamen-kötésű, iparművészeti gonddal kialakított könyvremek, amelyek szinte ugyanúgy állnak a polcokon, ahogy 1834-ben felkerültek.

HERNÁDVÉCSÉRE VISSZA

1 óra

Összes útidő: 2 óra 40 perc
Javasolt látogatási időtartam összesen: kb. 6-7 óra
Javasolt programterv: Indulás reggeli után, ebéd Sátoraljaújhelyen vagy Sárospatakon, majd érkezés vissza a szállodába kora esti órákban.