HERNÁDVÉCSE – (SENA) – NAGYIDA – SACA – KASSA – HERNÁDVÉCSE

Felvidéki városnézés

NAGYIDA 

30 perc – javasolt látogatási időtartam: 1 óra 30 perc -2 óra

A mára csak Cigányvár néven ismert várat a Perényiek építették, azonban a várépületnek ma már nincs maradványa: sáncvonala és árkolása azonban elég tisztán kivehető még ma is.
A Csáky kastélyt a 18. században a Csákyak építették, melyben gyönyörű angol kert, pompás tavak, üvegházak, vadaskert van. A kastélyban található egy különálló, impozáns kápolna, a Csákyak sírboltjával és érdekes, régi képekkel.

SACA

10 perc – javasolt látogatási időtartam: 30 perc – 1 óra

Kassa városrésze, az óvárostól 15 km-re délnyugatra fekszik. 1427-ben birtokosa a Semsey család volt akik a falu fölé emelkedő magaslatra várat építettek. A várat Mátyás király parancsára a kassaiak rombolták le nehogy a husziták kezére kerüljön. A falu területén a középkor óta vízimalmok működtek. Nevezetessége a Semsey család rokokó kastélya.
Sacához csatolt kis település Buzinka, ahol egy 18. század beli klasszicista stílusban épült Zichy-kastély található.

KASSA 

15 perc – javasolt látogatási időtartam: 4-5 óra + ebéd

A kassai dóm, azaz Szent Erzsébet főszékesegyház a gótikus építészet legszebb alkotásai közé tartozik. A dóm helyén a XIII. században már állt egy nagyméretű templom, de a ma látható háromhajós csarnok-templom csak 1520-ban készült el, melyet mai alakjára – 1877-1896 között Steindl Imre tervei szerint építették újjá, amikor az északi hajó alá kriptát építettek. 1906-ban itt helyezték örök nyugalomra II. Rákóczi Ferenc, édesanyja Zrínyi Ilona és a fejedelem idősebbik fia, Rákóczi József hamvait. A Szent Mihály-kápolna, mely valaha temetőkápolna volt, az 1330-as évek elejéről származó gótikus alkotás, oldalában 17 régi sírkő van. Jelentős látnivalói még Kassának az Orbán-torony, melyben a városhoz kötődő jelesebb történelmi személyiségek viaszfiguráiból rendezett állandó kiállítás tekinthető meg, az Állami Színház, mely sok magyar színész életének fontos állomása volt. A Fekete Sas, amely Vendégfogadónak épült, és mai alakját 1782-ben kapta, melyben 1845-ben Petőfi Sándor is megfordult, Tompa Mihály pedig az akkor már csendőrkaszárnyaként működő épületben raboskodott. Magával ragadó épület még az 1780-ban épült, klasszicizáló stílusú régi városháza, illetve a Lőcsei-ház mely Kassa legrégibb ma is álló polgári épülete, a XIV. században épült. További látnivalók: az egykori jezsuita templom, a Koldus-ház, az Andrássy-palota, a Ferenc-rendiek temploma, az egykori Főkapitányok háza (Bornemissza ház), a Csáky-Dessewffy-palota, az elsőVármegyeháza, a Szepesi Kamara egykori székháza, az Orsolya-rendi apácák kolostora, a Hadik-Barkóczy palota, a hajdani Csáky-ház, az egykori Kátay-ház, a Megay-Henszlmann-ház, az érseki palota és a Forgách-palota. A természeti értékek kedvelőinek ajánljuk a Botanikus kertet, mely Európában az egyik legjelentősebb, családosoknak pedig Európa harmadik legnagyobb, 292 hektáron elterülő állatkertjét, mely szintén Kassán található.
Bővebb információ a kassai programokról, látnivalókról:

HERNÁDVÉCSÉRE VISSZA

35 perc

Összes útidő: 1 óra 30 perc
Javasolt látogatási időtartam összesen: kb. 6-8 óra
Javasolt programterv: Indulás reggeli után, érkezés vissza a szállodába kora esti órákban.