HERNÁDVÉCSE – RAKACA VÍZTÁROLÓ – SZALONNA – JÓSVAFŐ – AGGTELEK – SZINPETRI – HERNÁDVÉCSE

Irány az Aggteleki Cseppkőbarlang

RAKACA-VÍZTÁROLÓ 

1 óra – javasolt látogatási időtartam: 30 perc – 1 óra

Hazánk legnagyobb mesterséges víztárolója, a Rakaca- víztároló, mely a Rakaca patak vizét duzzasztja fel. Szalonnától alig 1,5 km-re a falu határában duzzasztották fel a Rakaca-patakot, mely a Bódva jelentős mellékvize. A Rakacai-tó, Magyarország egyik legnagyobb víztározója. A víztározó és környéke, gyönyörű környezetben jelentős üdülőhellyé fejlődött. A vízi sportot és a horgászatot kedvelők találhatnak itt kikapcsolódásra lehetőséget.

SZALONNA 

10 perc – javasolt látogatási időtartam: 30 perc – 1 óra

Szalonna legnevezetesebb látnivalója a falu központjában álló kisebb dombra épített református templom, amely két korszakban épült. A régebbi, 11. századi rész a rotunda. Ezt a körtemplomot bővítették továbbra is román stílusban a 13. században. A rotunda belső falán értékes freskótöredékek maradtak fenn. A templom egykori védőszentje Antiochiai Szent Margit volt, a 13. századi falfestmények részben az ő életét mutatják be. A templom körítőfala 18. századi, korábbi töredékek felhasználásával. Az északi oldalon a 14. századi sekrestye és osszárium alapfalai jól láthatók. A templomtól északra állt a birtokos család ma már nem látható, megerősített udvarháza.
A falu másik látnivalója a 19. században épült Bónis-Gedeon kastély. A sajnálatosan lepusztult épület jelenleg általános iskolaként működik.

JÓSVAFŐ 

25 perc – javasolt látogatási időtartam: 1 óra 30 perc – 2 óra

Jósvafőn a Baradla-barlang látogatható a jósvafői bejárat felől, illetve további 3 barlang Béke-barlang, Kossuth-barlang és a Vass Imre-barlang. Érdemes megtekinteni még a Baradla Galéria, ahol barlangi tárgyú festmények kiállítása látható és Kessler Hubert emlékházat a Baradla-barlang kijáratánál. Érdekesség még a Tengerszem-tó, a Református templom kazettás mennyezetével, különálló harangtornyával, a Millenniumi emlékpark, az Ófalui főtér, a Hucul-ménes, a faragott fejfás Temető.
A Tájház egy – a 19. század végén épített – jellegzetes parasztporta, kiállítása a falu életét mutatja be a korábbi évszázadokban.

AGGTELEK 

10 perc – javasolt látogatási időtartam: 2-3 óra + ebéd

Aggtelek és környéke azon kevés helyek közé tartozik, ahol a föld mélye és a föld felszíne is olyan gazdag látnivalókat rejt, amelyet elmulasztani vétek volna, 1995 óta az UNESCO Világörökség része. Itt fedezhetjük fel Európa legnagyobb cseppkőbarlangrendszerét, amely páratlan gazdagságú színes cseppkővilága alapján a Föld egyik legnevezetesebb barlangjának számít. Aggtelek és környéke alatt 220 millió évvel ezelőtt képződött kisebb-nagyobb barlangok találhatók. A Szlovák-karszt területén levő barlangokkal együtt több mint 700 barlang ismert. A terület leglátványosabb és leghosszabb barlangja, a 24 kilométeres Baradla-Domica-barlangrendszer fogadja a legtöbb látogatót. Változatos, fantáziadús cseppkőalakzatai bámulatosak. Itt található hazánk legnagyobb álló cseppköve, a 19 méteres Csillagvizsgáló. Az óriási Hangversenyterem remek akusztikájú, így ott rendszeresen tartanak koncerteket neves hazai és külföldi művészek részvételével. A barlangban idegenvezetővel többféle túra is tehető, leghosszabb hét kilométer hosszú, öt óra hosszát igénybe vevő kalandos kirándulás.

SZINPETRI 

15 perc – javasolt látogatási időtartam: 1 óra

Figyelemre méltó a község homlokzati tornyos, műemlék jellegű barokk stílusú, 18. századi református temploma. A régi vízimalom közelében álló, rekonstruált vízimalomban kapott helyet az Aggteleki Nemzeti Parkot bemutató Nagy Könyv, mely négy méter hosszú lapjaival, 3,6 méteres szélességével, 346 oldalával a Világ Legnagyobb Könyve(Guiness World Record). Itt található még egy Magyarországon egyedülálló papírmalom, ahol a látogatók saját maguk készíthetnek merített papírt. A múzeumban Guttenberg-korabeli, rekonstruált nyomdagépek is megtekinthetőek.
A faluban sok ház őrzi a népi építészet, kiemelten a perkupai stílus jegyeit, mely szintén nem mindennapi látványt nyújt.

HERNÁDVÉCSÉRE VISSZA

1 óra 15 perc

Összes útidő: 3 óra 15 perc
Javasolt látogatási időtartam összesen: kb. 5 óra 30 perc – 7 óra
Javasolt programterv: Indulás reggeli után, ebéd Jósvafőn vagy Aggteleken, érkezés vissza a szállodába késő esti órákban.