Négycsillagos szálloda nyílt a kis borsodi faluban

A Zemplénhez közel, a festői Hernád-folyó völgyében, a Cserehát dombjainak lankáin találni a kis borsodi falut, Hernádvécsét. Szombaton, a nemzeti ünnepünkön avatták fel a négycsillagos Hotel VécseCity-t.

Együtt a múlt és a jelen

A romjaiból újjávarázsolt neobarokk Vécsey-Sardagna kastélyt magában foglaló épületegyüttesben kialakított szálloda különleges hangulatot áraszt. A VécseCity – ahogy nevezik – kilenchektáros területén egy kisebb városrészt alakítottak ki. A szálloda három épülete az elmúlt négy évszázadot egyesíti magában – miután a kastély XVIII. századi –, és hűen mutatja az 1790-ben létrehozott műemléket, valamint a mellé épített harmonikusan illeszkedő jelent.

A szombati eseményen Bényi Ildikó, Hernádvécse szülötte, neves televíziós személyiség köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Ódor Ferenc, az Encsi Járási Hivatal vezetője méltatta a Vécsey-család egykori kiemelkedő alakjának, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanújának, Vécsey Károly tábornoknak az érdemeit. Azt is hangsúlyozta, hogy az elhanyagolt hernádvécsei kastélyépületet dr. Takács Tibor, az állatorvostudomány kandidátusa, debreceni vállalkozó vásárolta meg és építtette újjá. Ez kiemelkedő jelentőségű a falu és környékének életében, egyúttal gratulált az ötlet megvalósítójának és mindazoknak, akik ebben a munkában részt vettek.

Cigány-panoptikum, tó csónakokkal

Ezután a hotel tulajdonosa, dr. Takács Tibor idézte fel azt a hétéves időszakot, melynek eredményeként egyedi fantázia és filozófia alapján építették újjá a kastélyt és az üdüléshez, a pihenéshez ideális helyszínt teremtettek. A több mint egymilliárd forintos fejlesztés európai uniós támogatással valósult meg. A munkában – különböző szakmákat képviselve – folyamatosan 40-60 helyi dolgozó vett részt. Ezzel az úgynevezett “Vécsebrigádnak”, a közelebbi és távolabbi vállalkozóknak biztosítottak hasznos tevékenységet.

Megformálták azt a “városképet”, ahol – egyebek között – cigány-panoptikum, tó szigettel, híddal és csónakokkal, színpaddal, sportlétesítményekkel, állatsimogatóval, tornácos gyermekfoglalkoztató házzal, lovas istállóval, karámokkal, kocsiszínnel teszik tejessé a látványt a hatalmas, sétányokkal szabdalt parkban. Ezek megismerése és az építészeti érdekességek feltérképezése már önmagukban programot kínálnak a turistáknak.

A hotelegyüttesnek négy különböző stílusú egysége van. A kastély felső szintje meglepő építészeti látványként szolgál, miután az épületben zárt várossal találja magát szembe a látogató. Ez a külön világ a City, házakkal, terekkel, díszkúttal, kiállító falakkal. A kétszintes épületek családok és baráti társaságok tartózkodásához kínálnak lehetőséget a 4-6 személyes apartmanokban. A földszinten az éttermet és a reggeliző folyosót találni, az emeleten pedig két konferenciaterem szolgálja a rendezvényturizmust. Az úgynevezett Zöld házban – három különböző stílusban – 27 szoba különböző szolgáltatásokkal várja a vendégeket. Az épülethez összekötő híddal csatlakozik a Vöröstorony, ahol 13 fiatalos szobával elsősorban az ifjabb korosztályt igyekeznek kiszolgálni.

A szolgáltatásokat a szomszédságban megnyíló csárda egészíti ki, ahol grillezett ételekkel, kemencés kínálattal, illetve a disznóvágás terével várják az érdeklődőket. A Csülök Csárdával egy udvaron található tájház pedig a paraszt barokk berendezésével és hosszú tornácával hívogatja a látogatókat. Dr. Takács Tibor kitüntette azokat a munkatársait, akik a beruházásban részt vettek.

Segít a térképes, színes kiadvány

A továbbiakban a kastély felújítása során szerezett személyes élményeit idézte fel Gulyás István, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának képviselője. Elmondta, hogy a Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyét átfogó térség turizmusában új, kiemelkedő gyöngyszem a négy csillagos VécseCity. Méltatta azt a színes fotós és térképes kiadványt, amelyet a hotel átadására készítettek. Ebből fontos ismeretekhez juthatnak a Hernádvécsére és környékére kiránduló turisták.

Végezetül Rohonyi Anikó Bartók-Pásztory- és Liszt-díjas operaénekes, a Vécsey-család leszármazottja mondott köszönetet dr. Takács Tibornak és feleségének, hogy a közreműködésükkel sikerült a kastélyt a régi pompájába visszaállítani. Kovácsné Orosz Zsuzsanna, Hernádvécse polgármestere pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a dolgos helybeliek előtt jó példa a négy csillagos hotel megnyitása, mert azt szeretnék, ha a következő időszakban a falu is felfejlődne erre a színvonalra.

Mentusz Károly (Forrás: www.turizmusonline.hu)