Blog a télben

Kapkodnék? Nem hiszem, de tény, hogy egyszerre (egy napon, egy lapon) több mindenhez is hozzányúlok. Mindig is így volt, de az élet is – kellemes irányokból szerencsére – kellően ingergazdag tud lenni, kívülről, belülről hat egyszerre ránk. Hagyjuk!
A tél – bár enyhülhet a Vécsecityt tartósan körülvevő -20 fokot közelítő „frissesség” – még itt van. Reméljük is, sőt elvárjuk, mivel a szombati pótszilveszter egyik akciója: Sipos Péter korcsolyázik. A felvételt majd a Csisztu 24 egyik epizódjában fogják látni az ATV-n. Mindenesetre az egész nap nagy belső „játékkör” a déli malacsült kínálástól a pálinkáspohárkákig, a Blue Sky Band-től Koós Rékáig.

Ki sem kell mozdulni a házból vendégeinknek a teljes élménytár begyűjtéséhez

Tudják-e, hogy a teljes sétakör a területünkön – recepciótól – recepcióig – közel 2 km?

S közben 25 m szintkülönbséget is ad a mi ki Cserehát darabkánk. Egészségemelő emelkedők. Téli sétának nevezhetjük, de ne is hagyjuk ki.

Amit még külső-belső ajánlatként megemlítek az a gönci uszoda

Gönc az ország legkisebb városa, Károli Gáspár püspök valamikori székhelye, templomával a Zemplén lábainál mutogatja a huszita történelem emlékét is. De van ragyogó uszodája. A feszített víztükör a teljes Zempléni panorámát hozza be. A belépődíj jelképesnek nevezhető.

Mindenestől megér egy látogatást párnak, családnak, csapatnak.

És ha el kívánnak jutni a nyárba? Aggteleket ajánlom,

ahol a hőmérséklet megegyezik az augusztusival, de most azért melegebbnek hat, s ez is egy élmény a világörökség e részében.

Komoly és szolid sípályák egy órán belül érhetők el a Vécsecity-től

Érdemes a léceket felrakni és egy napot legalább síelésre szánni. A Zemplén Kalandpark több attrakcióval (bob, szánkó, korcsolya, kötélpálya stb.) vár Sátoraljaújhelyen és kellemes lejtőkkel nyújt üdítő síélményt.

Kassától északra a jahodnai sípálya, ahol kitűnő, helyi kínálatra alapozó étterem is várja a vendégeket.

És Kassa…

A közel háromszázezres nagyváros, a nagyon megfogyatkozott magyarság létszáma ellenére komoly magyar kulturális kínálattal, koncerttel, magyar színházzal, vásárokkal és maga a remekbe szabott történelmi város a szomszéd színes szlovák kínálatával.

Ez kulinárisan, shoppingolásban viszont verhetetlen. Legalábbis „erősen ajánlott” programmá tenném vendégeink számára.

Amit viszont majdnem kötelezőnek mondok, az a közelkörnyezetünk partnerbarát konkurenciája,

a térség „emberi erős” nevezetességei.

Büszkék vagyunk rájuk, hiszen ők is „országot építenek”. Megérdemlik a figyelmet: Anyukám Mondta étterem, Encs; Castrum Boldua Középkori Étterem, Boldogkőváralja; Aranygombos étterme, Telkibánya.

Ha arra járnak, térjenek be egy kóstolóra.

És ez még mindig nem minden!

Hol van még Sárospatak, Krasznahorka vára, a betléri Andrássy-kastély, a Fáy kastély, és Tokaj és Abaújszántó és az arra vezető úton Európa geometriai közepe?
Felfedezzük őket. Ígérem, csak ne fékezzenek!
Szeretettel várjuk Önöket!
Takács Tibor