Az újjáéledt történelem

Hernádvécsei beruházási története

A projekt 2007-ben indult, amikor is a családi vállalkozásként működő Invet Holding Kft megvásárolta a KÖH által 1079 mtsz. alatt nyilvántartott műemlék épületet, a volt Vécsey-Sardagna kastélyt, a valamikori parkjából megmaradt közel 3 hektáros területtel.

A vásárlás idején az épület és a park is a közel évtizedes magára hagyattatás szomorú, állagromlott képét mutatta. A területhez kapcsoltuk a Dr. Takács Tibor tulajdonába került és a Kft. által hosszú távon bérelt, 6 hektáros, valamikori iskolai gyakorlókert a kastélyparkkal szomszédos területét is.

A munka az évtől indult bozóttalanítással, romeltakarítással, hozzátoldások, befalazások, épületidegen lerekesztések, felszabdalások eltávolításával, döntően helyi munkaerőre támaszkodva. Megindult a tervezés. Megkezdődött a terület bekerítése, a majdani istálló és teniszpálya helyének kialakítása, építésének előkészületei.

A társaság az akkori kiírás szerinti pályázatot nyújtott be (ÉMOP -2.2.1-09-2009-0031), “A cimbalomtól a zongoráig” szlogennel jellemzett, a helyi specifitásokat involváló programmal 35% intenzitású támogatást remélve. A pályázat tárgya 46 szobás, a műemlékkastélyt magába foglaló, új építésekkel is megvalósuló, négycsillagos szálloda létrehozása a Cserehát peremén, akkor még a tokaji desztinációs körzetben. A szállodát számos szolgáltatással, szabadidős elfoglaltságokat biztosító az egészségturizmussal is kapcsolódó attrakcióval rendeztük be. A megvalósulás a helyi foglalkoztatásban és a település életszintvonalának emelésében is komoly előrelépést ígért.

A pályázat befogadása gyorsítólag hatott a beruházásra, megépült a teljes területet körbevevő kerítés és annak kiegészítő és látványelemei, elkészült az istálló és a teniszpályához tartozó épület, a terület egészében megtisztult, megépült a panoptikum és elindult a kastélyfelújítás előkészítése.

A pályázat, a szakmai megfelelőség ellenére sem kapott ekkor támogatást, ez azonban a munkákat nem állította le, és reményeink is megmaradtak olyannyira, hogy 2009-ben ismételten pályáztunk, továbbra is ragaszkodva a mai, hernádvécsei valóságunkhoz, „Kultúrák metszéspontján ébredő élet” gondolati, filozófiai meghatározottságában vezettük le a projektet.

A kastélyépület teljes rekonstrukciója, toldalékok alapozása, építésének kezdete 2009 késő ősze volt. Véletlen, de számunkra történelmi értékű egybeesés, hogy az első operatív megbeszélést a beruházó a tervezővel, műszaki szakemberekkel, kivitelezőkkel az aradi vértanúk napján, pontosan 160 évvel, gróf Vécsey Károly (a história szerint a kastélyépítő Vécsey János unokája) kivégzésének napja után tartotta.

Ezt követően kezdtük meg a kastélyépület mai megjelenésének kialakítását, a mélyföldszinttől a tetőtér formálásáig terjedő teljes, építészeti és funkcionális rekonstrukciót. Ennek mérnöki megkomponálásában a Hadas Építészeti és Műterem Kft., kiemelten és személyesen Rudolf Mihály DLA, YBL-díjas építész az eszmeileg, gondolatilag is együttérző alkotótárs volt az építtetői vízió és fantázia messzemenő segítésére.

A pályázati méltánylás késett, a munkák tempója is visszaesett, távolodva az eredetileg 2012. május 1-re tervezett nyitás realitásától.

A lassabb tempó viszont lehetőséget adott a beruházónak a tervek újraértékelésére, célszerű módosítására, arculati- remélhetőleg – kedvező átalakítására és új szempontjainak megfelelően, nem sajnálva a ráfordításokat, átszabta, majd újraterveztette az épületeket. A kastélyba járulékos hozzáadásokat (lift, élménymedence, napozó, alsókonyha) hoztunk létre, és megépült az ún. pavilon épület, a régi koncepció szerinti 6 szoba helyett  13-mal, a külső medence, és a kastélyból a „a valahová”(?!) vezető nyaktag.

Sok volt a kétség a „hogyan tovább-ban”, de még mindig saját erőből rendeztük a parkot, tavat, vízi színpadot, utakat, parkolókat, az ún. Európa falat, támfalakat. Vízelvezetést, csatornázást valósítottunk meg.

2011 őszén jött a hír a pályázat többedik menetben történt, immár érdemi elfogadásáról, aminek alapján 2012. jún. 12-én a NORDA-val megkötöttük a támogatási szerződést.

A szerződés 2009 őszi beadásától az addig meg nem valósított, előttünk álló beruházásra még fennálló 1.272.411.682 Ft beruházási költségből 441.145.130 Ft mértékű támogatást ítélt cégünknek.

Előleg formájában ebből 107.634.826 Ft 2012. 07. 16-án átutalásra került, kétségtelenül komoly mértékben segítve az előrehaladást a jövőkép kitisztulása alapján is. Ez év nyarán elkezdődött az ún. B-épület módosított variánsának az építése és a nyaktag ma már ide vezet.

A tervmódosítások eredményeként az épület minimális alapterületi változása mellett, nagyfokú kapacitás növekedés és funkcionalitás változás következett be. A szobák száma 46-ról 55-re nőtt, kialakult két 140-160 nm-es konferenciaterem, kiállítótér, két lift épült a korábbi egy helyett, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A tempó megfelelőnek minősíthető, a kastély épület már nagyrészt elnyerte padlóburkolatát.

A pavilon burkolás előtt áll. Jelentékeny részben lerakásra került a külső díszburkolat, a tószínpadi nézőtér, megvalósultak egyes kerti elemek és a B épület 2. szintje is elkészült.

Ez a jelen állapot valószínűsíti, hogy egy év múlva már a próbaüzemelésen gondolkodhatnak.

Nem része a projektnek, de feltétlen tartozéka, a település képének pozitív formálásában a helyi sportélet, és a gyermekotthon támogatásában betöltött szerepük. Filozófiánk nagyon is szerves része, hogy 8-10 helyi lakosnak és több környékbeli vállalkozásnak adnak munkát évek óta.

A helyszín a történelmi Vécsey család 1790-ben épült, neobarokk, műemléki védelemben részesült kastélya (KÖH, 1079 mtsz.) köré formálódó épületkomplexum. A 3 hektár kastélykertet a beruházó további 6 hektár kapcsolódó területtel egészítette ki, így egészében 9 hektár szolgálja az 55 szobás 4*-os szálloda leendő vendégeinek tartalmas időtöltését. Az ősfás parkban kialakított tó csónakázási lehetőséget is kínál, teniszpálya, kerékpár és kalandpálya, istálló és lovaglási lehetőség, állatsimogató és kilátó, és még sok egyéb, kulturális értéküket hordozó lehetőség nyújtanak az egészségturizmus irányába is mutató szolgáltatásokat, aktív rekreációt.

Külső, belső medence, wellness létesítmények gazdagítják és teszik színessé az építészetileg is megkapó létesítményt. A szálloda két nagy konferenciateremmel, bálteremmel, kiállítótérrel, 120 fős étteremmel, grillterasszal, vadászpoharazóval, borospincével, színpadokkal, mozival szolgálja majd a konferencia – és rendezvényturizmust is. Különleges, egyedülálló, a településhez kötődő attrakciókkal is fog rendelkezni a hely.

Hernádvécse az aggteleki desztinációs turisztikai régióban a Miskolc-Kassa útvonalon, előbbitől 50,- utóbbitól 30 km-re, azok elérhető közelségében található.

A táj, a Cserehát, az ország kevésbé ismert, érdekes, flórájában, faunájában, felszíni formálódásában gazdag tájegység.

Karnyújtásnyira találhatók innen olyan turisztikailag vonzó attrakciók, mint Boldogkőváralja, Regéc és Füzér várai, Vizsoly, a festői Hernád, A Hollóházi Porcelánmanufaktúra és felszíni ásványkincséről híres Telkibánya a Zemplénben, maga a hegyvonulat és egyéb nevezetességei.

Kirándulásnyi a távolság Kassa, Aggtelek, Tállya, Tokaj, Miskolc irányába. Egyszóval ez a hely egy új kiindulási pont az ország e tájának a megismerésére, a tartalmas relaxációra épülésre.

A 2007-ben kezdődött sajáterős revitalizálás, felújítás 2009 őszével kezdődően, a közel 1,3 milliárdos, még megvalósítandó, hátralévő beruházásra, 440 mFt-ot meghaladó, EU-s pályázati alapból jutatott, pályázati támogatást kapott, mely összeg folyósítása ez év júliusától meg is indult.

A szálloda beruházója a debreceni INVET HOLDING Kft. már az eddigiekben is tett a településért, támogatta intézményeit, alkalmazott helyi lakosokat és bízott meg a munkálatokkal környékbeli vállalkozókat.

A szálloda 2014. március 15-re tervezett megnyitása után remény szerint a térség fejlesztésének olyan szintjét érik el, ami visszahat a környezete mérhető fejlődésére is.