Rákócziak nyomában…

Hernádvécse – Gönc – Göncruszka – Telkibánya – Sátoraljaújhely – Sárospatak – Hernádvécse

Gönc – 15 perc – javasolt látogatási időtartam: 1 óra 30 perc
A város központjában található a Huszita-ház, ami ma tájházként működik. Károlyi Gáspárnak Bibliafordító szobra áll a Református Templom kertjében, míg a régi református iskola épületében a Károlyi Gáspár Múzeum és Bibliakiállítás látogatható. Az 1780-ban copf stílusban épült Pálffy-kastély, melyet később eklektikus stílusban átalakítottak a városháza épülete mellett áll. Gönc külterületén, a Nagy-Amadé hegy sasbérce nyugati oldalán az Amadé nádor által a XIII. század végén épített Amadé várrom áll. A várhegytől észak-nyugatra a Nagy Lajos király által 1371-ben alapított Pálos kolostor gótikus templomának maradványait találjuk.

Göncruszka – 5 perc – javasolt látogatási időtartam: 30 perc
A XIII. században román stílusú templom épült itt, melyet a XIV. században gótikus hajóval bővítettek, melyet később a barokk korban átalakítottak, de a református templom a korábbi stílusok jegyeit mai napig őrzi.

Telkibánya – 25 perc – javasolt látogatási időtartam: 1 óra
Telkibánya a XIV.- XV. században a magyarországi nemesfémbányászat egyik központja volt, a középkori bányavárosok között az 5. volt Európában, arany- és ezüstbányái miatt bányavárosi rangot kapott. A Zempléni-hegység ásványbányászatának emlékeit illetve a Zemplén és Tokaj-hegyalja ásványainak gyűjteményét az Abaúji Múzeumban tekinthető meg. Kiemelkedő az Érc- és Ásványbányászati Múzeum Ipartörténeti Gyűjteménye.

Széphalom – Sátoraljaújhely – 35 perc – javasolt látogatási időtartam: 1 óra 30 perc – 2 óra
A szlovák határ mentén fekvő városrész három tájegység, a Bodrogköz, a Hegyköz és Hegyalja találkozását jelöli. Hírnevét leginkább egykori lakójának, Kazinczy Ferencnek köszönheti, aki az akkor még Kisbányának nevezett falut elnevezte Széphalomnak. A nagy nyelvújító emlékét őrzi az egykori gyümölcsösében kialakított Mauzóleum, deKazinczy sírja is található. Továbbá itt nyitotta meg kapuit 2008-ban a Magyar Nyelv Múzeuma, mely a nagy magyar munkásságát viszi tovább, és őrzi meg halhatatlan kincsünket, a magyar nyelvet.

Sátoraljaújhelyen található még Kossuth Lajos szüleinek háza, a régi és az új Zsidó temető, illetve Teitelbaum Mózes csodarabbi sírja.

Sárospatak – 20 perc – javasolt látogatási időtartam: 1 óra 30 perc – 2 óra
A Bodrog partján álló  Rákóczi-vár az 1500-as évek közepén épült késő-reneszánsz stílusban, mely  Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György házassága következtében a Rákócziak fejedelmi központjává vált. Az itt találhatóMagyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma Magyarország legjelentősebb Rákóczi kultuszhelye.

A Sárospataki Református Kollégiumban található a Nagykönyvtár, melynek Pollack Mihály által tervezett díszterme ma is lenyűgözi a látogatót impozáns kialakításával, amelyhez a csillagmintás parketta, a méltóságteljes dór oszlopokra támaszkodó galéria, a freskók éppúgy hozzátartoznak, mint a Pollack által beletervezett raktárállványzat. Itt őrzik a régi könyvtár 30.000 kötetét – nagyrészt díszes pergamen-kötésű, iparművészeti gonddal kialakított könyvremek, amelyek szinte ugyanúgy állnak a polcokon, ahogy 1834-ben felkerültek.

Hernádvécsére vissza 1 óra

Összes útidő: 2 óra 40 perc
Javasolt látogatási időtartam összesen: kb. 6-7 óra
Javasolt programterv: Indulás reggeli után, ebéd Sátoraljaújhelyen vagy Sárospatakon, majd érkezés vissza a szállodába kora esti órákban.