Közeli vártúra

Hernádvécse – Vizsoly – Boldogkőváralja – Boldogkőújfalu – Abaújkér – Encs – Hernádvécse

Vizsoly – 15 perc – javasolt látogatási időtartam: 1 óra – 1 óra 30 perc
Itt található a műemlék református templom, mely a XIII. században épült román-gótikus stílusban. Itt őrzik aKárolyi-féle első teljes nyomtatott magyar nyelvű Biblia egy példányát. Érdemes még megtekinteni az Abaújkér felé vezető út közelében a kőfejtőt, amely geológia bemutatóhely.

Boldogkőváralja – 10 perc – javasolt látogatási időtartam: 1 óra – 1 óra 30 perc
A falu szélén található a XV.-XVII. században, andezittufa tömbre épült Boldogkői-vár. A Tájház és Tájtörténeti Kiállítás egy régi parasztházban nyílt meg, mely a Zempléni-hegység természeti értékeit valamint Boldogkőváralja történetét mutatja be. Itt található még az 1765-ben épült Péchy-Zichy kastély, melynek 6 hektáros kőkerítéssel körülvett kastélykertje védett természeti érték.

Boldogkőújfalu – 5 perc – javasolt látogatási időtartam: 30 perc
Boldogkőújfalu határában különleges földtani képződmény található a Kőtenger. Mintegy 2,5 – 3 km hosszan 1 méter átmérőjű andezit tömbök találhatók 200-250 méter tengerszint feletti magasságban.

Abaújkér – 10 perc – javasolt látogatási időtartam: 30 perc
A XVIII. század közepén épült Bárczay-kastély igényesen felújított, rokokó stílusú.  A településhez tartozó Aranyos ajánlott látnivalója a Kossuth-díjas Simándy József operaénekes tiszteletére berendezett 2003-ban megnyílt Simándy-emlékszoba.

Encs – 15 perc – javasolt látogatási időtartam: 1 óra
Encs, a térség járásközpontja főképp modern látnivalókat kínál, egy kellemes sétával a Millenium Parkban, vagy akár a bizánci stílus és a modern építészet jegyeit hordozó Szent Ősatyák Görög Katolikus Templommal. Encs mellett, Gibárton található, a ma már ipari műemlékké nyilvánított, 1903-as gibárti vízerőmű, az egyik első a Hernádon. A ma is üzemelő törpe erőmű, kategóriájában hazánk legrégebbi, magyar gyártású villamosenergia-termelő telepe, amely hozzájárul a régió áramellátásához. A vízerőmű előzetes egyeztetést követően, látogatható.

Étteremjavaslatunk: Anyukám Mondta

Hernádvécsére vissza 20 perc

Összes útidő: 1 óra 15 perc
Javasolt látogatási időtartam összesen: kb. 4-5 óra
Javasolt programterv: Indulás reggeli után, érkezés vissza a szállodába délutáni órákban.