Kárpátalja kit érdekel?!

Hernádvécse – Ungvár – Munkács – Hernádvécse

Ungvár – 2 óra 10 perc – javasolt látogatási időtartam: 2-3 óra + ebéd
Az ungvári vár vagy Drugeth-vár Ungvár nevezetessége, Kárpátalja egyik leghíresebb műemléke. Első írásos említése a Gesta Hungarorumban található. Ungvár szívében foglal helyet, a vulkanikus eredetű Várhegyen. Egy várkastéllyá átalakított belső várból és az azt övező parkból áll, melyet négy fülesbástyával és egy háromszögletű bástyával megerősített védőfal vesz körül. Ma a várkastélyban  a Kárpátaljai Helytörténeti Múzeum és Képtárvalamint ideiglenes kiállítások találhatóak. A helytörténeti múzeumban megtaláljuk Kárpátalja történelmi múltjának legértékesebb relikviáit a kőkorszaktól napjainkig. A Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumfestményei között Munkácsy Mihály, Révész Imre, Aba-Novák Vilmos, Mednyánszky László, Rudnay Gyula, Erdélyi Béla (a kárpátaljai festőiskola megalapítója), Boksay József és számos kárpátaljai magyar művész képei.

Ungvár és környékének látnivalói még a Római katolikus templom, a Petőfi tér Petőfi Sándor szobrával, aGyöngyösi-kastély,  a Szabadtéri néprajzi múzeum, benne magyar parasztporta Viskről, a Nevickei várrom. Szerednyén a szerednyei várrom, mely a Dobó család birtoka volt, a város nevezetessége a Dobó István által építtetett öt kilométeres borospince-labirintus. A Gerényi körtemplom a 13. század elejéről, korabeli freskókkal, és Szalókán egy festett kazettás mennyezetű református templom.

Munkács – 40 perc – javasolt látogatási időtartam: 2 óra
A munkácsi vár Kárpátalja legnevezetesebb, legszebb történelmi műemléke, amely fontos szerepet játszott a magyar történelemben. A Latorca völgyében, a Vereckei hágó felől érkező út mellett épült Munkács. Várát, amely 1263 után épülhetett, 1311-ben említették először. Katonai jelentőségét a 19. század közepéig megtartotta. A fellegvár Lorántffy-bástyáján Zrínyi Ilona és az ifjú II. Rákóczi Ferenc szobra áll. Érdekesség még a reneszánsz Rákóczi-kastély(Fehér-ház) II. Rákóczi Ferenc domborművével, a gótikus Szent Mihály-kápolna, a szecessziós stílusú városháza,Munkácsi Mihály mellszobra egykori szülőháza közelében és a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház.

Hernádvécsére vissza 2 óra 40 perc

Összes útidő: 5 óra 20 perc
Javasolt látogatási időtartam összesen: kb. 4-5 óra
Javasolt programterv: Indulás korán, reggeli után, ebéd Ungváron, érkezés vissza a szállodába késő esti órákban.